Tarta śliwkowa


IMG_20141108_215552

1533171_678482938868869_2115369128_n

Oto śliwkowy smakołyk pachnący nieziemsko cynamonem… Ach ten aromat! I ten genialny smak! :) zapraszam serdecznie do wypróbowania!

To tarta tatin, czyli odwrócona. W podobny sposób przyrządzałam owocową rozkosz- „Gruszki, figi, jabłka tatin z cynamonem”- Post z dnia 27.10.2014:

http://smakiszczescia.pl/deser/42/

Składniki:

ciasto:

250g mąki (1,5 szklanki mąki)

125g masła

1 żółtko

1 łyżeczka soli

6 łyżek zimnej wody

masa śliwkowa:

16 większych śliwek

75g masła

100g cukru (ok. 0,5 szklanki cukru)

cynamon

Mąkę, żółtko, sól, wodę i twarde, zimne masło w drobnych kawałeczkach mieszamy i rozrabiamy aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą całość. Zagniatamy aż osiągniemy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie drylujemy śliweczki. Rozpuszczamy masełko, dodajemy cukier i cały czas mieszając karmelizujemy. Uzyskany karmel wlewamy do foremki na tartę. Czekamy aż karmel trochę zastygnie; ma tworzyć stałą warstwę, żeby śliwki się w nim nie utopiły. Układamy szczelnie śliwki i posypujemy cynamonem.

Ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy na placek troszkę większy niż średnica naszej foremki na tartę. Pokrywamy nim śliwki, a brzegi ciasta zaginamy w warkocz/rulonik.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie od góry i z dołu z termoobiegiem). Ciasto pieczemy 30 minut.

Upieczoną tartę wyciągamy z piekarnika, czekamy aż trochę ostygnie, nożem odkrajamy wokół od boków naczynia, przykrywamy foremkę większym talerzem/platerem i zręcznym, szybkim ruchem obracamy do góry dnem.

Ciasto podajemy na ciepło lub na zimno z listkiem świeżej mięty.

Mniam! :)


2 thoughts on “Tarta śliwkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>