Tarta porzeczkowa- wspomnienie lata


IMG_20141108_220405

IMG_20141108_220725

2014-08-04 20.21.07

 

Składniki:

0,5 kg porzeczek

3 łyżki cukru

 

Spód:

1 i 1/3 szklanki mąki

100g masła (zazwyczaj to pół kostki masła)

3 płaskie łyżki cukru pudru

1 jajko

 

liście świeżej mięty

 

Zaczynamy od umycia i obrania porzeczek, czyli oddzielenia owoców od gałązek. Do porzeczek dodajemy cukier, mieszamy i tak pozostawiamy w misce aż owoce puszczą sok.

Zabieramy się do przygotowania ciasta. Łączymy wszystkie powyżej wymienione produkty na „spód”. Zagniatamy aż osiągniemy gładkie ciasto. Robimy kulę z ciasta, zawijamy ją w folię aluminiową i chowamy do lodówki na 30 minut.

Po upływie pół godziny wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i układamy w naczyniu na tartę (ja ugniatam i rozprowadzam je rękoma bez wałkowania). Widelcem nakłuwamy ciasto w paru miejscach i na tak przygotowanym spodzie rozkładamy łyżką porzeczki odsączone z owocowego soku.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem). Tartę pieczemy 30 minut.

Tartę porzeczkową podajemy przyozdobioną liśćmi świeżej mięty.

Pycha!:))


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>