Pierniczki na dwa sposoby



IMG_20141207_215539

IMG_20141206_150317

IMG_20141206_224013

IMG_20141207_220453

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

IMG_20141207_221757

IMG_20141207_222231

IMG_20141207_225329

Pierniczki korzenne bożonarodzeniowe tradycyjne:

Składniki:

1/2 kg mąki

1/4 szklanki cukru

1/2 opakowania przyprawy korzennej (możemy zrobić samodzielnie mieszankę korzennych przypraw łącząc cynamon, imbir, kolendrę i kardamon)

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

2 jajka

1/2 kostki margaryny Kasi, którą rozpuszczamy na patelni i pozostawiamy do wystudzenia

3/4 szklanki miodu jasnego

Wszystkie składniki łączymy, starannie mieszamy i wyrabiamy nasze ciasto. Jeśli zbyt lepi i klei się nam do rąk należy dosypywać mąki. Ciasto wałkujemy partiami uzyskując cienkie placki, często podsypując mąką na stolnicy, żeby ciasto się nie kleiło  i wycinamy pierniczki foremkami o świątecznych, zimowych kształtach. Pierniki pieczemy około 5-6 minut w piekarniki rozgrzanym do 200 stopni, lub około 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu możemy przyozdobić je wedle upodobań…

Aromat niesamowity, korzenny, iście świąteczny! Bajecznie pachnie w całym domku …

Do pierników polecam pomarańczowy lukier, dzięki któremu idealnie przytwierdzimy do pierników zdobienia. Lukier pomarańczowy wykorzystałam także do babeczek marchewkowo-cynamonowych- Post z dnia 06.12.2014:

http://smakiszczescia.pl/deser/babeczki-marchewkowo-cynamonowe/

Lukier pomarańczowy:

1 i 1/4 szklanki cukru pudru

sok z połowy pomarańczy

skórka z jednej pomarańczy drobno posiekana

Składniki łączymy.

Pierniczki z gotowanymi ziemniakami:

Składniki:

300g mąki pszennej

150g cukru

1 jajko

1/2 łyżki miodu

60g margaryny Kasi, którą rozpuszczamy na patelni i pozostawiamy do wystudzenia

1 łyżka kakao

2 ziemniaki średniej wielkości

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka przyprawy do pierników

Ziemniaki gotujemy w nieosolonej wodzie (najlepiej w mundurkach). Ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem i łączymy z wyżej wymienionymi, pozostałymi składnikami.

Pierniki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 8-10 minut.

Pierniczki z gotowanych ziemniaków mają po wystudzeniu dość blady kolor, w porównaniu do tradycyjnych są „wyblakłe”. Dlatego warto je pokryć czekoladą lub pomarańczowym lukrem i posypką. Jako dekorację polecam zatem czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i kolorową posypkę- ostatnie zdjęcie- u mnie czekolada mleczna z bakaliami.

Ponadto pierniczki ziemniaczane są o wiele bardziej miękkie niż tradycyjne, co według mnie jest ich wadą… Preferuję dlatego zdecydowanie pierniki tradycyjne. Ale co kto woli… O gustach się nie dyskutuje…:))

Gwarantują na pewno świąteczny smak i aromat!


5 thoughts on “Pierniczki na dwa sposoby

  1. Jeśli pytasz, czy są zdatne do jedzenia bez leżakowania w puszce, to tak!! Są miękkie, ale nie tak glamzowate, jak te ziemniaczane, dlatego tradycyjne wolę zdecydowanie bardziej. Są pyszne, polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>