Na jesienną pluchę zapiekane śliwki na francuskim cieście…


IMG_20151018_163949

IMG_20151018_163744

IMG_20151017_125101

Składniki:

ciasto francuskie

śliwki- ok. 8 sztuk

odrobina cukru,

cynamon

5 plasterków zimnego masła

Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim (na obrzeżach zawijamy nadmiar ciasta). Na cieście układamy połówki śliwek- skórką do dołu. Śliwki posypujemy cukrem, cynamonem i układamy na nich plasterki masła. Tak przygotowaną tartę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia ciasta, ok. 20 minut.

Na blogu:

1. Tarta śliwkowa- Post z dnia 08.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/deser/tarta-sliwkowa/

2. Śliwki z kruszonką- Post z dnia 08.09.2015:

http://smakiszczescia.pl/deser/sliwki-z-kruszonka/


2 thoughts on “Na jesienną pluchę zapiekane śliwki na francuskim cieście…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>