Mus czekoladowy


2014-08-04 10.24.35

Składniki:

1 dojrzałe awokado

1 lub 2 banany (w zależności od upodobań dot. intensywności bananowego smaku)

1 łyżka soku z limonki

1 gorzka czekolada

1 łyżka kakao

1 łyżka jasnego miodu (możemy dodać mniej lub wcale, jeśli preferujemy mniej słodki deser)

4 łyżki mleka kokosowego

 

Pomysłodawczynią doboru takich właśnie- zdrowych i smacznych składników do uzyskania dość nietypowego musu czekoladowego jest Anna Starmach; ja przedstawiam Wam własne modyfikacje ilościowe i wypróbowane przeze mnie kombinacje. Standardowe musy czekoladowe zawierają zazwyczaj surowe żółtka, czego zwłaszcza w ciepłe dni jeść się zwyczajnie obawiam.

Wszystkie wyżej wymienione składniki należy zblendować na gładką masę. Deser należy schłodzić pół godziny w lodówce przed podaniem, udekorować świeżymi owocami, liśćmi świeżej mięty i zjeść ze smakiem!:))

Idealnie do naszego musu nadają się również maliny zblednowane razem z pozostałymi składnikami. Wyczuwalne pestki malin w musie dają fantastyczny efekt:)  Zamiast awokado możemy zastosować także liście szpinaku; proporcjonalnie do wymienionych powyżej składników wystarczy użyć „garść” liści szpinaku. Ja jednak jestem zwolenniczką zastosowania awokado; jest bardzo zdrowe i je uwielbiam…

Pycha i samo zdrowie!:)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>