Masło orzechowe


IMG_20141127_115353

Składniki:

orzeszki ziemne prażone solone lub prażone

olej sezamowy

Masło orzechowe można wykonać w bardzo prosty sposób samodzielnie w domu; wówczas możemy być pewni, że nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników i jest naprawdę pyszne!:)

Do miksera- robomixa wrzucamy orzeszki ziemne solone prażone lub prażone (w zależność od tego, czy chcemy uzyskać masło orzechowe lekko słonawe, czy też nie). Ja preferuję zastosowanie orzeszków solonych.

Orzeszki miksujemy na gładką masę. Jeśli nasze orzeszki nie były wystarczające tłuste i orzechowa masa nie jest jednolita należy dolać łyżkę oleju sezamowego.

Masło orzechowe doskonale smakuje z grzankami z konfiturą, czy ze świeżymi truskawkami. Możemy stosować je również do ciast, ciasteczek, czy muffinek.

Pycha! Polecam!:))


One thought on “Masło orzechowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>