Marcepanowe kulki


IMG_20141111_200912

 

Składniki:

2 szklanki blanszowanych migdałów (zalanych wrzątkiem i pozostawionych w nim na parę minut w celu łatwego i szybkiego pozbycia się brązowej skórki)

1 szklanka brązowego cukru

4 łyżki zimnej wody

Blanszowane migdały, obrane ze skórki blendujemy na migdałowy pył.

Do garnka wlewamy 4 łyżki zimnej wody, rozpuszczamy w niej brązowy cukier, zagotowujemy uzyskując płynny syrop. Zagotowujemy i od całkowitego rozpuszczenia gotujemy jeszcze 3 minuty.

Uzyskany cukrowy syrop wlewamy do naszego migdałowego proszku.

Całość wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto marcepanowe zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na kwadrans do lodówki.

Następnie możemy formować z ciasta marcepanowe kulki. Dla utalentowanych manualnie mam propozycję uformowania wielkanocnych króliczków, marcepanowych baranków… bożonarodzeniowych gwiazdek… lub czego tylko dusza zapragnie:)

Ależ to jest pyszne!:))

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>