Hawajsko- ananas z mascarpone


IMG_20141126_205015

IMG_20141126_205154

IMG_20141126_205256

Składniki:

1 ananas

3 łyżki miodu wielokwiatowego

cukier cynamonowy lub waniliowy (łącznie 5 łyżeczek)

1 łyżka kardamonu

250g serka mascarpone

400g jogurtu greckiego (jogurt grecki zawiera niewiele tłuszczu, dobrze smakuję, jest gęsty, zawiera duże ilości żywych kultur bakterii i więcej białka niż zwykły jogurt naturalny)

liście mięty do dekoracji

Ananas to pyszny, soczysty owoc o słonecznej barwie. Do głównych producentów należą Hawaje, Brazylia, Meksyk i Filipiny, stąd moja „hawajska” nazwa deseru:))

Najpierw musimy karmelizować naszego ananasa, którego oczywiście należy obrać z „drewnianej” skórki. Kroimy owoc w pierwszej kolejności w plastry, w ten sposób łatwiej nam będzie uzyskać równą kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki miodu i dodajemy ananasa z 3 łyżeczkami cukru cynamonowego. „Smażymy” go aż puści wszystkie soki i zacznie ładnie oklejać się miodem, stanie się miękki i aromatyczny. Odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy w tym czasie smakowity krem. Mieszamy starannie serek mascarpone z jogurtem aż otrzymamy gładki krem bez żadnych grudek. Przyprawiamy naszą kremową masę 1 łyżką kardamonu i 2 łyżeczkami cukru cynamonowego.

Następnie układamy piętrowo, naprzemiennie owoce z kremem, deser przyozdabiamy listkami świeżej mięty i zjadamy z wielką rozkoszą:))

Pycha!:)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>