Gicze cielęce w winno-rozmarynowym sosie z jabłkami


 

IMG_20160403_201911

IMG_20160403_202051

Składniki:

4 gicze cielęce

3 cebule pokrojone w piórka

1 lampka czerwonego wina półsłodkiego

1 duże jabłko pokrojone w ósemki

olej do smażenia

natka zielonej pietruszki

Marynata:

1 łyżka oleju

1 łyżka rozmarynu

4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

odrobina soli i świeżo mielonego pieprzu

 

Gicze w marynacie pozostawiamy w lodówce na parę godzin. Po tym czasie obsmażamy je na oleju do zarumienienia na patelni z obu stron. Mięso zdejmujemy z patelni i smażymy tam pokrojoną cebulę. Dodajemy jabłka, wkładamy z powrotem mięso, zalewamy winem i 2 szklankami gorącej wody. Dusimy mięso z cebulką pod przykryciem godzinę na małym ogniu, całość doprawiamy do smaku solą, ewentualnie odrobiną cukru dla podkreślenia smaków.

Gicze w rozmarynowo-winnym sosie podajemy z posiekaną natką zielonej pietruszki. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>