Ganasz czekoladowy


SONY DSC

SONY DSC

Ganasz czekoladowy to polewa/ sos z ciemnej/ gorzkiej lub białej czekolady na bazie śmietany kremówki.

Śmietanę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej kostki czekolady. Naszą polewę przygotowaną w ten sposób możemy podawać schłodzoną, ubitą, możemy stosować ją gorącą, czy ciepłą… Jako krem do ciast, tortów lub jako polewę, czy sos właśnie do owoców…

Składniki (ganasz z gorzkiej czekolady):

gruszka- obrana ze skórki

lampka wina białego półwytrawnego

1 tabliczka czekolady gorzkiej- 100g

90 ml śmietany kremówki (30%)

listki świeżej mięty

Gruszkę w całości zalewamy wrzątkiem z winem i gotujemy ok. 10 minut.

W międzyczasie śmietanę podgrzewamy w garnku, wrzucamy kostki czekolady, mieszamy i gotujemy aż czekolada się rozpuści.

Ugotowaną w winie gruszkę polewamy naszym pysznym czekoladowo-kremowym sosem, ozdabiamy listkami świeżej mięty, pycha!

Do sosu czekoladowego możemy dodać odrobinę chilli. Uwielbiam zjadać ten deserek na ciepło:))

Ganasz z białej czekolady:

Proporcje:

100g białej czekolady

50 ml śmietany kremówki

Polecam!:) Raj dla podniebienia! Sos jest boski!:))


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>