Ciasto bez pieczenia


SONY DSC

IMG_20141206_233808

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

20141130_131102

Składniki (na tortownicę):

1 słoik nutelli

1 opakowanie sucharków- u mnie około 140g sucharków

2 galaretki brzoskwniowe

1 puszka brzoskwiń

1 serek mascarpone

1 śmietanka mała 30%

odrobina cukru do smaku, może być cukier brązowy

możemy dodać także 1/2 łyżeczki cynamonu lub kardamonu

Sucharki kruszmy w dłoniach na bardzo drobno- możemy użyć tłuczka do mięsa uderzając sucharki przez folię. Pokruszone sucharki mieszamy z nutellą (żeby wydobyć nutellę ze słoiczka, należy nutellę w słoiczku zamoczyć w ciepłej wodzie- woda oczywiście nie może być gorąca, żeby słoik nie pękł).

Śmietanę ubijamy, dodajemy mascarpone, razem miksujemy, dosładzamy lekko do smaku i dodajemy cynamon/ kardamon. Do naszej kremowej masy możemy dodać jeden śmietanfix; wówczas masa będzie bardziej zwarta! Ja wybrałam bardzie naturalną wersję.

W międzyczasie przygotowujemy brzoskwiniową galaretkę (*) oczywiście możemy zastosować dowolne owoce i dowolny smak galaretki).

Układamy w tortownicy warstwowo: najpierw mieszankę sucharów z nutellą, potem pyszną, kremową masę. Na niej układamy pokrojone brzoskwinie i całość zalewamy galaretką, ale taką już prawie zastygłą, żeby nasze ciasto nie namokło.

Tak przygotowana ciasto wkładamy na godzinę do lodówki i możemy jeść!

Pycha! Po prostu pycha!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>