Burgery w greckim klimacie


 

SONY DSC

SONY DSC

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego wołowego

pokrojone drobno zielone oliwki (6 sztuk)  (u mnie faszerowane papryką)

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

3 suszone pomidory (u mnie greckie pomidory firmy Vera w oleju z bazylią) pokrojone w kostkę

feta (grecka)- może być również nasza polska mlekovita

zielona pietruszka drobno siekana

1 bułka namoczona w wodzie i odsączona

1 jajko

sól morska, pieprz kolorowy świeżo mielony

Wszystkie składniki łączymy i starannie mieszamy (greckie dodatki, które nadadzą gorącego charakteru naszym burgerom). Formujemy drobne burgery, a’la kotleciki, tylko płaskie (spłaszczamy je dociskając dłońmi) lub większe, podłużne a’la cevapcici na drewnianym patyczku grillowym.

Nasze burgery grillujemy ułożone na tacce aluminiowej do zarumienienia z obu stron. Jednocześnie na tacce obok grillujemy bułki przekrojone wzdłuż na pół.

Następnie tworzymy kompozycję idealną do spożycia (grillowana bułeczka posmarowana masłem czosnkowo-ziołowym (http://www.smakiszczescia.bloog.pl/id,341008268,title,Maslo-ziolowe-z-czarnymi-oliwkami-i-tymiankiem,index.html) , może być liść sałaty, nasz apetycznie grillowany burger, plaster świeżego pomidora, cebula pokrojona w grubsze plastry, sól morska, pieprz świeżo mielony…. możemy dodać keczupu lub musztardę, choć uważam, że nie warto…Szkoda zagubić wspaniały smak naszych zdrowych i pysznych burgerów!

Smacznego! Pycha!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>