Biało-czarny


 

IMG_20141102_213437

1598318_678482165535613_862070165_n

Składniki:

3 tabliczki białej czekolady

2 łyżki mleka

0,5 l śmietany 36%

liście mięty do dekoracji

owoce: mogą być truskawki, maliny, borówki, czy winogrona

1 tabliczka gorzkiej czekolady

1 łyżka mleka

Najpierw rozpuszczamy białą czekoladę gotując ją na „niewielkim ogniu/ mocy”  z niewielką ilością mleka (2 łyżki) cały czas mieszając (lub rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej(*)). Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy na chwilę do wystudzenia. Zabieramy się do ubijania śmietany. Do ubitej śmietany powoli dolewamy płynną czekoladę i miksujemy/ ubijamy całość dalej aż uzyskamy gładką i puszystą masę. Nasz pyszny krem przelewamy do małych foremek, wstawiamy do zamrażalnika na minimum 40 minut przed podaniem. Deser możemy trzymać w zamrażalniku spokojnie 2-3 dni.

Dodatkowo możemy przygotować ozdobne i smakowite płatki z gorzkiej czekolady. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w identyczny sposób. Płynną czekoladową masę rozprowadzamy na folii tworząc cienką warstwę. Wkładamy do zamrażalnika, czekamy aż zastygnie, a serwując urywamy drobne kawałeczki.

Deser przyozdabiamy owocami i liśćmi świeżej mięty.

Pycha!:)

(*) Instrukcja- kąpiel wodna:

http://smakiszczescia.pl/deser/goraca-czekolada-z-chilli/

 

Na blogu także pozostając oczywiście w czekoladowym klimacie ganasz czekoladowy- Post z dnia 31.10.2014, zapraszam:

http://smakiszczescia.pl/deser/ganasz-czekoladowy/


2 thoughts on “Biało-czarny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>