Babka pomarańczowa


29354407_1896130333791409_5977085697008436533_o

Składniki:

200g masła

3/4 szklanki cukru

 

4 jajka

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy

otarta skórka z jednej pomarańczy

12 kropel aromatu pomarańczowego (mały wystarczy)

 

lukier, kandyzowana skórka z pomarańczy i wiórki czekoladowe do ozdoby

 

Masło ucieramy z cukrem (mikserem). Dodajemy jajka, sok z pomarańczy, skórkę, aromat- cały czas miksujemy.

Następnie dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Całość miksujemy, przekładamy do silikonowej formy do babki, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni- grzanie góra-dół-bez termoobiegu. Pieczemy 60 minut.

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>