Babka marmurkowa- zebra


 

IMG_20150307_192346

2015-03-07 18.18.18

2015-03-07 18.18.42

Składniki:

1 szklanka cukru

5 jajek

cukier wanilinowy-1 opakowanie 16g

 

1 szklanka oleju

1 szklanka wody gazowanej

1 łyżka aromatu waniliowego

 

2 szklanki mąki

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

3 łyżki mąki

3 łyżki kakao

cukier puder do posypania babki

Najpierw ucieramy mikserem jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką, prawie białą masę. Dodajemy olej, wodę gazowaną i aromat waniliowy cały czas miksując ciasto. Na koniec dodajemy mąkę (2 szkl.) i proszek do pieczenia. Gdy wszystkie składniki połączą się w płynną, jednolitą masę, dzielimy ją na pół. Do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki i miksujemy, do drugiej natomiast wsypujemy kakao i także mieszamy przy pomocy miksera.

Do formy na babkę ( u mnie forma sylikonowa, której nie trzeba natłuszczać przed umieszczeniem w niej ciasta) wlewamy naprzemiennie ciasto jasne i ciemne (z kakao), czyli na przemian dwie łyżki jasnego i dwie łyżki ciemnego ciasta.

Tak przygotowaną formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika; babkę pieczemy 60 minut ustawiając piekarnik na „grzanie góra-dół” ( u mnie piekarnik BOSCH (góra-dół bez termoobiegu) .

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 


One thought on “Babka marmurkowa- zebra

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>