Babka budyniowa


IMG_20150322_213651

IMG_20150322_213545

 

Babka budyniowa, czyli słoneczne wnętrze i odpowiednia wilgotność ciasta!:)

 

Składniki:

5 jajek

szklanka śmietany 30%

szklanka mąki

3 budynie waniliowe bez cukru (po 40g)

łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy budynie z mąką i proszkiem do pieczenia, powoli dolewamy śmietankę cały czas mieszając mikserem. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Całość wlewamy do silikonowej formy (nie trzeba jej natłuszczać). Babkę pieczemy 55-60 minut w 175 stopniach.


3 thoughts on “Babka budyniowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>