Gruszki, figi, jabłka tatin z cynamonem


Owocowe Tatin

Prezentuję owocowe trio z cynamonem na francuskim cieście. Owoce układamy pasmami warstwowo, naprzemiennie. Polecam!


ciasto francuskie mrożone (rozmrażamy)

50 g zimnego masła (1/4 kostki masła)

cukier

1-2 gruszki klapsy

1-2 figi

1 duże jabłko

Gruszki i jabłko kroimy w półplasterki (nie obierałam ze skórki), figi w plastry.

Naczynie do tarty (u mnie 24 cm średnicy) smarujemy masłem, posypujemy dno cukrem, zimne masło kruszymy na dno naczynia, a następnie układamy na dnie pokrojone owoce; Ułożyłam trzy warstwy naprzemiennie. Owoce posypujemy cynamonem.

Na całe naczynie nakładamy płat ciasta francuskiego. Boki zawijamy pod spód.

Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni (termoobieg góra-dół).

Gotową, upieczoną tartę wyciągamy z piekarnika, do naczynia przykładamy większy talerz i płynnym ruchem odwracamy całość do „góry nogami”.

Podajemy z listkami świeżej mięty.

Smacznego! Do kawy w sam raz!:)


One thought on “Gruszki, figi, jabłka tatin z cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>