Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu


2014-10-31 21.31.51

IMG_20141031_212953

2014-10-31 21.32.34

 

W poście z dnia 28.10.2014 „piekliśmy” razem na moim blogu GĘŚ FASZEROWANĄ:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/pieczona-ges-faszerowana/

W trakcie pieczenia wytopiła się z „ptaszora” dość spora ilość tłuszczu. Przypomnę, że gęsie sadło jest jednym z najzdrowszych tłuszczów, z jakim możemy spotkać się w kuchni. Zatem tłuszcz został przez nas odlany, przecedzony i teraz już mamy go w lodówce i nim dysponujemy:))- podobno można go też kupić, ale uważam, że jeśli uzyskamy go osobiście będziemy pewni jego jakości i braku konserwantów, czy innych „niezdrowych ulepszaczy smaku”!

Składniki:

2 łyżki gęsiego tłuszczu

gałązki świeżego rozmarynu

ziemniaki (5-6sztuk)

sól morska

Ziemniaki myjemy i nieobrane kroimy na drobniejsze kawałki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 10 minut.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy 2 łyżki gęsiego tłuszczu, wrzucamy odcedzone, podgotowane ziemniaki i delikatnie przy pomocy pędzelka smarujemy ziemniaki tłuszczem. Dodajemy gałązki świeżego rozmarynu i pieczemy do zarumienienia w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku bez przykrycia (około 30 minut).

PYCHA!!! I jaki AROMAT w całym domku!

Smacznego!

Pieczone ziemniaki w gęsim tłuszczu z rozmarynem doskonale komponują się oczywiście z sadzonymi jajkami i kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem.

U mnie dziś gościł smaczny zestaw w postaci: boskich ziemniaczków, kefiru i jajek sadzonych!

IMG_20141031_214301

Drobne wskazówki- Aby uzyskać smaczne jajko sadzone:

Przede wszystkim jajko należy wbić na rozgrzany tłuszcz- delikatnie nie uszkadzając żółtka.

Jajko sadzone należy posolić dopiero na talerzu, zachowamy dzięki temu połysk żółtka i jego intensywny kolor.

Jeśli chcemy uzyskać jajko sadzone z żółtkiem przykrytym białkiem, po wbiciu jajka na patelnię, należy przykryć je od razu pokrywką.

Jajko sadzone doskonale smakuje samodzielnie, ale także w towarzystwie właśnie pieczonych ziemniaków, warzyw, np. fasolki szparagowej z młodymi ziemniaczkami i kefirem, czy maślanką ze szczypiorkiem lub też ze schabowym kotletem, czy sznyclem…

Inna wersja pieczonych ziemniaków na blogu, zapraszam- Pieczone skórki ziemniaków- Post z dnia 31.10.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/skorki-ziemniakow-pieczone-z-pieczarkami-i-boczkiem/


2 thoughts on “Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>