Żeberka


IMG_20160319_173732

IMG_20160319_173702

IMG_20160319_142157

Składniki:

1,5 kg żeberek

Marynata:

4 ząbki czosnku pokrojone w kostkę

6 łyżeczek musztardy francuskiej

2 łyżki oleju

2 łyżki majeranku

sól, pieprz

 

1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 400g lub 2 szklanki łagodnego keczupu

2 cebule pokrojone w kostkę

1 łyżeczka cukru

1 łyżka sosu sojowego

olej do smażenia

 

Żeberka porcjujemy i polewamy marynatą. Pozostawiamy tak przygotowane i zawinięte w folię aluminiową żeberka w lodówce na minimum godzinę. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy pomidory, sos sojowy i cukier. Całość smażymy razem, a następnie polewamy tak przygotowanym sosem nasze żeberka w marynacie ułożone w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy naczynie i pieczemy 1,5 godz. w temperaturze 190- 200 stopni (termoobieg góra-dół).

Smacznego!

Na blogu także:

Żeberka pieczone- Post z dnia 22.09.2015:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/zeberka-pieczone/


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>