Żeberka pieczone


IMG_20150922_210106

Składniki:

2 kg żeberek

sól, pieprz, ewentualnie tymianek lub rozmaryn

Glazura/ marynata:

1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 400g lub 2 szklanki łagodnego keczupu

2 cebule pokrojone w kostkę

4 ząbki czosnku pokrojone w kostkę

6 łyżeczek musztardy delikatesowej

2 łyżeczki octu balsamicznego

4 łyżki miodu

2 łyżki oleju

Żeberka porcjujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie tymiankiem lub rozmarynem. Składniki glazury łączymy i polewamy nią żeberka. Żeberka wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy naczynie i pieczemy 1,5 godz. w temperaturze 200 stopni.

Pycha!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>