Zapiekane muszle ze szpinakiem


IMG_20141101_211330

Dziś królem i głównym bohaterem naszego dania będzie WŁOSKI MAKARON z SEMOLINY- MUSZLE „pastaZARA Paguri”.

Semolina to jedna z najlepszych i najzdrowszych gatunków mąki pszennej. Otrzymywana jest ze zmielonych ziaren pszenicy durum. Semolina zawiera wiele witamin, mikro i makroelementów, m. in. wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, mangan, cynk, witaminy z grupy B oraz witaminę E i kwas foliowy. Zawiera też luteinę, która jest bardzo istotna dla wzroku – chroni oczy przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. To właśnie semolinie włoskie makarony zawdzięczają swój wspaniały smak i wygląd. Makaron z semoliny ma wyjątkowy jasnożółty kolor, a po ugotowaniu nie skleja się i pozostaje al dente.

Muszle z semoliny we włoskim stylu, zapieczone w pomidorach, faszerowane szpinakiem z czosnkiem, wędzonym boczkiem i twarogiem to wyśmienita potrawa i jednocześnie danie, które się bardzo ładnie zaprezentuje serwowane podczas podejmowania naszych gości nawet na specjalne okazje. Zapraszam:

Składniki:

makaron muszle (ugotowany al dente) (u mnie 16 sztuk)

Farsz do muszelek:

liście szpinaku świeże lub mrożone (1 opakowanie mrożonego szpinaku)

śmietana 12%

3 ząbki czosnku drobno pokrojone

1 cebula drobna posiekana

20-30 dag wędzone boczku (*)

sos sojowy, odrobina cukru, sól morska- u mnie sól himalajska różowa, pieprz kolorowy świeżo mielony, bazylia (u mnie suszona)

100g twarogu półtłustego (ok. 1/2 kostki twarogu)

Sos pomidorowy:

2 puszki pomidorów krojonych bez skórki

gałązki świeżego tymianku

1 cebula i 2 ząbki czosnku drobno posiekane

sól, pieprz, odrobina cukru

olej

mielony lub tarty parmezan, oliwa z oliwek

Najpierw oddzielamy z wędzonego boczku niezdrowy tłuszczyk. Boczek (pokrojony w kostkę) podsmażamy, odkładamy go do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy szpinak, gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, odrobiną cukru, sosem sojowym. Dodajemy śmietanę, łączymy, całość mieszamy, podgotowujemy. I pozostawiamy do wystudzenia.

W międzyczasie gotujemy makaron muszle- al dente.

Przygotowujemy sos pomidorowy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory, gałązki świeżego tymianku, odrobinę cukru, soli i pieprzu i całość podgrzewamy, smażymy aż składniki się połączą.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg góra-dół).

Wcześniej przygotowany szpinak łączymy z podsmażonym boczkiem i pokruszonym twarogiem. Całość mieszamy.

Naszą szpiankowo-twarogowo-boczkową mieszanką faszerujemy makaronowe muszle.

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowym (wyciągamy wcześniej z sosu gałązki tymianku).

Na nim układamy nafaszerowane muszle, posypujemy je odrobiną parmezanu i polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

Zapiekamy 15-20 minut.

Po prostu pycha!:))

(*) Miłośnicy bezmięsnych potraw nie muszą oczywiście dodawać wędzonego boczku, a realizując krok po kroku podany przeze mnie przepis- omijając w nim tylko właśnie wspomniany boczek- uzyskają także przepyszne i eleganckie danie!


One thought on “Zapiekane muszle ze szpinakiem

  1. Pingback: Zapiekane muszle w pomidorach | Smaki Szczęścia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>