Zapiekane muszle w pomidorach


IMG_20141101_210818

20141011_183617

W roli głównej- WŁOSKI MAKARON z SEMOLINY- MUSZLE „pastaZARA Paguri”. Podobnie jak w poście „Zapiekane muszle ze szpinakiem”:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/zapiekane-muszle-ze-szpinakiem/

Makaron muszle z semoliny we włoskim stylu faszerowane (indykiem i krewetkami) i z nutką orientu to pyszne, idealne danie na obiadokolację. Półmrok za oknem, a przy stole bardzo aromatycznie i nastrojowo; lampka białego wina dopełni klimat…

Smacznego!

Semolina to jedna z najlepszych i najzdrowszych gatunków mąki pszennej. Otrzymywana jest ze zmielonych ziaren pszenicy durum. Semolina zawiera wiele witamin, mikro i makroelementów, m. in. wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, mangan, cynk, witaminy z grupy B oraz witaminę E i kwas foliowy. Zawiera też luteinę, która jest bardzo istotna dla wzroku – chroni oczy przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. To właśnie semolinie włoskie makarony zawdzięczają swój wspaniały smak i wygląd. Makaron z semoliny ma wyjątkowy jasnożółty kolor, a po ugotowaniu nie skleja się i pozostaje al dente.

Ciekawym dodatkiem i ważnym smakowym akcentem dzisiejszego dania jest trawa cytrynowa gwarantująca orientalną nutkę potrawy – widoczna na fotce.

Trawa cytrynowa to zioło o podłużnych liściach wyglądem przypominającym trawę. Najbardziej aromatyczną częścią jest bulwa, którą należy rozgnieść, aby wydobyć całą głębię smaku i zapachu. Trawa cytrynowa jest popularna w kuchni południowoazjatyckiej, a także na Karaibach. Świeżą trawą cytrynową wzbogaca się smak zup, curry, sałatek, marynat oraz aromatyzuje napoje napoje, likiery i desery. Suszoną trawę można dodać do herbaty. Świeżą trawę cytrynową można natomiast przechowywać w lodówce szczelnie owiniętą do 3 tygodni albo zamrozić.

Składniki:

makaron muszle (ugotowany al dente)

1 cukinia

3 cebule

1 marchewka

0,5 kg piersi z indyka lub kurczaka- u mnie sznycle z piersi indyka

250 g krewetek- u mnie obrane krewetki indyjskie

lampka białego wina półwytrawnego

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

sos sojowy, odrobina cukru, sól morska- u mnie sól himalajska różowa, pieprz- u mnie syczuański z płatkami chilli

2 puszki pomidorów krojonych bez skórki

gałązki świeżego tymianku

trawa cytrynowa

2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej (opcjonalnie)

olej i oliwa z oliwek

posiekany koperek

mielony lub tarty parmezan

Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekaną (jedną) cebulę. Dodajemy drobno pokrojoną cukinię i płatki marchewki (marchewkę obieramy i obieraczką do warzyw tworzymy marchewkowe płatki).

Całość podsmażamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy świeży, drobno posiekany koperek i przekładamy warzywa do miseczki.

Na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojonego indyka razem z czosnkiem i sosem sojowym. Dodajemy rozmrożone krewetki i całość zalewamy białym winem. Dodajemy odrobinę cukru, 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej, sól i pieprz do smaku, chwilę gotujemy do zredukowania alkoholu. Dodajemy wcześniej podsmażone warzywa i całość mieszamy.

W międzyczasie gotujemy makaron muszle- al dente.

Przygotowujemy sos pomidorowy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekane cebule (2 cebule). Dodajemy pomidory, gałązki świeżego tymianku, kawałki trawy cytrynowej, odrobinę cukru i soli i całość podgrzewamy, smażymy aż składniki się połączą.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg góra-dół).

Naszą winno-krewetkowo-indyczą mieszanką faszerujemy makaronowe muszle.

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowym (wyciągamy wcześniej z sosu gałązki tymianku i kawałki trawy cytrynowej).

Na nim układamy nafaszerowane muszle, posypujemy je odrobiną parmezanu i polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

Zapiekamy 15-20 minut.

Pycha! Po prostu pycha!:))

Na blogu także „Zapiekane muszle ze szpinakiem”- Post z dnia 01.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/zapiekane-muszle-ze-szpinakiem/


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>