Wyluzowana ćwiartki z kurczaka faszerowane pieczarkami pieczone owinięte wędzonym boczkiem

IMG_20171029_180104_585

Składniki:

4 wyluzowane ćwiartki z kurczaka

0,5 kg pieczarek drobno posiekane

1 cebula drobno posiekana

posiekana natka zielonej pietruszki

olej rzepakowy

4 plastry wędzonego boczku

sól, pieprz, czerwona papryka słodka mielona, czosnek granulowany, curry

Pieczarki z cebulą przesmażamy na oleju, łączymy z zieloną pietruszką i pozostawiamy do wystudzenia.

Teraz najmniej przyjemna część naszego zadania- luzowanie kurczaka. Polecam obejrzenie filmów instruktażowych na necie; czynność na pierwszy rzut oka wydaje się trudna, ale spokojnie dałam radę.  Znalazłam świetny filmik- Talerz Pokus.TV

Wyluzowanego kurczaka nacieramy przyprawami. Następnie faszerujemy przesmażonymi wcześniej pieczarkami z cebulą i całość owijamy plastrem boczku.

Tak przygotowane mięso układamy na papierze do pieczenia na blaszce (papier bardzo lekko smarujemy olejem). Pieczemy w 190 stopniach (termoobieg góra dół) ok 30 minut.

Dziś mięso podałam z przesmażoną dynią z cynamonem.

PYCHA!

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.