Wołowina pieczona w niskiej temperaturze


IMG_20150406_211619

IMG_20150402_212625

IMG_20150406_212054

IMG_20150406_211822

Wołowina pieczona w ten sposób jest naprawdę pyszna, bardzo aromatyczna! 

Składniki:

1 kg rostbefu- kupiłam 1200 g, odkroiłam „błonę tłuszczową”- często z taką tłuszczową warstwą sprzedają to mięso, po odkrojeniu rostbef ważył właśnie 1 kilogram

sól, pieprz czarny mielony, słodka papryka czerwona mielona, tymianek i rozmaryn

Mięso nacieramy dokładnie i równomiernie przyprawami, owijamy w folię aluminiową i pozostawiamy w lodówce albo na noc albo nacieramy mięso z samego rana i dopiero po pracy zabieramy się za obsmażenie i pieczenie mięsa.

Mięso w przyprawach obsmażamy z każdej strony do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Rozgrzewamy piekarnik do 80 stopni (termoobieg góra-dół) i pieczemy mięso ułożone na blaszce (bez przykrycia, w miejsce ułożenia mięsa wlewamy najpierw 2 łyżki tłuszczu z patelni. Rostbef pieczemy 4 godziny i 15 minut.

W połowie czasu pieczenia przekładamy mięso na drugą stronę.

Wołowinę podajemy albo na zimno albo na ciepło (np. z chrzanem lub sosem tatarskim). Mięso możemy pokroić w plasterki normalnej grubości, ale mięso także idealnie smakuje krojone w baaardzo cienkie plasterki! Polecam, naprawdę pycha!

Na blogu także świetny schab suszony domowej roboty- Post z dnia 20.12.2014:

http://smakiszczescia.pl/pasty-i-inne-frykasy/schab-suszony-domowej-roboty/

lub

smaczny, rumiany – Pieczony schab ze śliwkami- Post z dnia 21.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/pieczony-schab-ze-sliwkami/


4 thoughts on “Wołowina pieczona w niskiej temperaturze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>