Wieprzowina po chińsku z makaronem gryczanym Soba


IMG_20170312_202732_886

IMG_20170312_202520_575

Dziś polędwiczki wieprzowe w chińskim sosie z gryczanym, chińskim makaronem Soba.

Polędwiczki kroimy w cienkie plasterki, doprawiamy  odrobiną oliwy z oliwek wymieszanej z solą, pieprzem, papryką słodką mieloną i obtaczamy w mące ziemniaczanej.

Warzywa smażymy razem: cebulę, czosnek, marchewkę, białą część pora, imbir… Ja dodałam także cukinię.

Osobno smażymy wieprzowinę do zarumienienia. Wszystko łączymy i wlewamy sos… Sos, który jest najistotniejszym elementem nadającym chiński smak i charakter daniu.

Proporcja jest następująca:

na 2 polędwiczki wieprzowe stworzyłam sos składający się  z soku z dwóch cytryn i z 1/2 limonki, ok. 20 łyżek sosu sojowego, wody i sporej ilości cukru (brązowego). Wody i cukru dodawałam już na bieżąco sprawdzając uzyskaną konsystencję i smak.

Chińszczyznę podałam z chińskim makaronem gryczanym.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>