Warkocz z ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem


IMG_20150111_213623

IMG_20150111_214501

IMG_20150110_173855

IMG_20141227_211453

IMG_20150111_214226

Składniki:

rulon ciasta francuskiego mrożonego

1 opakowanie mrożonego szpinaku (mogą być także świeże liście)

rozmaryn suszony lub świeży

4 ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki

1 śmietana 12%

sól, pieprz świeżo mielony kolorowy

1  łyżka sosu sojowego

odrobina cukru w celu wydobycia smaków (u mnie cukier zielony- Green sugar crystals- Eric Bur France- widoczny na fotkach- prezent świąteczny od blogerki dla blogerki:))- finezjaniedrogo.bloog.pl  Thx!

100-200g wędzonego łososia

posiekany szczypiorek

1 jajko- do posmarowania ciasta francuskiego bezpośrednio przed pieczeniem

Rozmrażamy ciasto francuskie, rulon rozkładamy na płasko, na środku układamy plasterki wędzonego łososia.

Na rozgrzanym oleju lub oliwie z oliwek podsmażamy ząbki czosnku posiekane na cienkie plasterki. Dodajemy szpinak, rozmaryn i całość gotujemy do odparowania nadmiaru wody. Szpinak doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Możemy dodać łyżkę sosu sojowego i odrobinę cukru. Na koniec zabielmy szpinak śmietaną.

Tak przygotowany szpinak wykładamy na wędzonego łososia- widoczne na fotce.

Posypujemy szczypiorem lub kiełkami. Przy pomocy noża nacinamy francuskie ciasto symetrycznie tworząc w miarę równe paski. Naprzemiennie zaplatamy  paski ciasta dobrze je dociskając.

Tak przygotowany warkocz smarujemy jajkiem i wkładamy (najlepiej ułożony na papierze do pieczenia lub na tym papierku, przy pomocy którego był utworzony rulon) do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg góra-dół) i pieczemy 30 minut.

Szybkie, pyszne danie!:)

Na blogu także:

Warkocz z szynką i serkiem ricotta- Post z dnia 03.01.2015:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/warkocz-faszerowany-z-ciasta-francuskiego/


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>