Warkocz faszerowany z ciasta francuskiego


IMG_20150103_152011-1

IMG_20141231_153755

IMG_20141231_154220

DSC02554-1

2015-01-03 15.51.08

Składniki:

rulon ciasta francuskiego mrożonego

4-5 plasterki szynki (u mnie duże plastry szynki gotowanej-pokroiłam je na pół)

1 serek ricotta

posiekany szczypiorek lub kiełki (u mnie kiełki rzodkiewki)

1 jajko

5-6 pieczarek- pokrojonych i przesmażonych na oleju, doprawionych do smaku solą i pieprzem; w końcu wystudzonych; możemy zamiast pieczarek/ lub dodatkowo dodać lekko przesmażone i doprawione do smaku liście szpinaku.

Rozmrażamy ciasto francuskie, rulon rozkładamy na płasko, na środku układamy półplasterki szynki. Ricottę mieszamy ze szczypiorkiem lub kiełkami i z przesmażonymi pieczarkami. Serek z dodatkami doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy jajko (zostawiamy odrobinę tego jajka w miseczce do posmarowania naszego warkocza przed pieczeniem). Całość mieszamy i wykładamy na szynkę- proces widoczny jest na fotkach. Posypujemy szczypiorem lub kiełkami. Przy pomocy noża nacinamy francuskie ciasto symetrycznie tworząc w miarę równe paski. Naprzemiennie zaplatamy  paski ciasta dobrze je dociskając.

Tak przygotowany warkocz smarujemy pozostawionym jajkiem i wkładamy (najlepiej ułożony na papierze do pieczenia lub na tym papierku, przy pomocy którego był utworzony rulon- gdyż- jak widać- przywiera) do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg góra-dół) i pieczemy 30 minut.

Szybkie, pyszne i ładnie się prezentujące danie mamy gotowe!:)


3 thoughts on “Warkocz faszerowany z ciasta francuskiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>