Tarta z porem na francuskim cieście


IMG_20160419_210841

IMG_20160419_210734

IMG_20160419_211018

Składniki:

ciasto francuskie

2 pory- jasne części pokrojone w talarki

2 ząbki czosnku drobno posiekane

1 pierś z kurczaka

1/2 łyżki ziół prowanslaskich

4 jajka
3 łyżki śmietany

100g żółtego sera tartego

sól, pieprz świeżo mielony do smaku lub odrobiną pieprzy cayenne

łyżka masła

olej do smażenia

forma do tarty- u mnie silikonowa, co ułatwia wyłożenie tarty

Ciastem francuskim wykładamy naszą formę do tarty, następnie nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (do 200 stopni, termoobieg góra-dół) na 8 minut. W międzyczasie rozpuszczamy masło i przesmażamy pory z czosnkiem doprawione do smaku solą i pieprzem. Odkładamy na bok i na tej samej patelni (dodając wcześniej odrobinę oleju) przesmażamy pierś z kurczaka z ziołami.

Jajka należy natomiast roztrzepać razem ze śmietaną, dodać 3/4 żółtego sera i połączyć  z porami i kurczakiem. Następnie wylewamy masę na podpieczony spód, posypujemy resztą sera i pieczemy całość jeszcze 25 minut.

Smacznego!

1. Tarta śliwkowa- http://smakiszczescia.pl/deser/tarta-sliwkowa/

2. Tarta porzeczkowa- http://smakiszczescia.pl/deser/tarta-porzeczkowa-wspomnienie-lata/


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>