Tagliatelle z krewetkami


2014-11-06 21.41.16

 

IMG_20141106_222900Składniki (3-4 porcje):

8 gniazdek tagliatelle

krewetki (80 dag obranych z ogonkami)

1 cukinia

2 pomidory (sparzone i obrane ze skórki)

4 ząbki czosnku

pół cytryny

1 łyżeczka ostrej papryki czerwonej mielonej

2-3 łyżeczki cukru

3-4 łyżki sosu sojowego

100g masła

1 szklanka białego wina półwytrawnego lub wytrawnego

zielona pietruszka

sól, pieprz

Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cukinię pokrojoną w półplasterki; dusimy pod przykryciem, solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory i dalej dusimy nasze składniki wlewając po niedługim czasie wino. Dodajemy także sok z połowy cytryny, czerwoną, ostrą paprykę, sos sojowy, cukier i razem gotujemy już bez przykrycia, żeby wino mogło swobodnie odparować. W ten sposób gotujemy powoli całość aż sos zgęstnieje, a cały alkohol odparuje.

W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy makaron.

Gdy sos nam już smakuje, wrzucamy na patelnię krewetki i gotujemy wszystko razem około 3 minut, max 5 minut. Krewetek nie możemy gotować zbyt długo, bo zrobią się zwyczajnie za twarde.

Do sosu dodajemy ugotowany makaron, delikatnie mieszamy, nakładamy na talerz i nasze pyszne danie posypujemy natką zielonej pietruszki.

Serwujemy z lampką białego wina… mniam!

Pycha!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>