Szynka gotowana domowej roboty


IMG_20141205_174620

2014-11-29 23.08.42

2014-11-29 23.08.06

Składniki:

1,5 kg szynki wieprzowej (najlepiej w jednym kawałku) – u mnie dwa kawałki mięsa ok. 800g i 500g

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 łyżki majeranku

3 l zimnej wody

6 płaskich łyżek soli

3 łyżki majeranku

5 laurowych liści

1 łyżka ziarenek jałowca

1 cebula (obrana)

5 obranych ząbków czosnku

5-6 ziaren pieprzu czarnego

4-5 ziaren ziela angielskiego

Najpierw należy obwiązać mięso sznurkiem. Polecam film instruktażowy Pana Okrasy, na którym także się wzorowałam:

http://kuchnialidla.pl/product/sznurowanie-szynki

Odpowiednio obwiązane mięso nacieramy majerankiem (2 łyżkami) i czosnkiem przeciśniętym przez praskę (3 ząbki), szczelnie owijamy mięso folią aluminiową i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Na drugi dzień mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy wyżej wymienione przyprawy i zioła i zagotowujemy całość pod przykryciem; gotujemy od zagotowania 15 minut. Następnie zdejmujemy garnek z palnika, po wystudzeniu wkładamy na noc do lodówki (cały garnek, czyli mięso w tym wywarze) i tak dwukrotnie powtarzamy te czynności; czyli w sumie zagotowujemy i gotujemy mięso w wywarze 15 minut (od zagotowania) 3 razy. Zatem proces gotowania szynki zajmuje w sumie trzy dni.

Tak przyrządzona szynka gotowana nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponuje się z ćwikłą, czy z chrzanem, a na ciepło np. z brzoskwiniami, czy żurawiną…

W każdej postaci jest przepyszna, aromatyczna i soczysta. Polecam!:) Smacznego!


2 thoughts on “Szynka gotowana domowej roboty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>