Spaghetti z sosem mięsno-pieczarkowym


IMG_20150218_211447

IMG_20150218_211248

SONY DSC

Dotychczas na blogu znajdują się dwa szczegółowe przepisy na spaghetti bolognese i spaghetti tuńczykowo-pomidorowe – dla ułatwienia linki podaję poniżej:

1. Spaghetti bolognese, czyli tradycyjne ragu- Post z dnia 10.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/spaghetti-bolognese/

2. Spaghetti tuńczykowo- pomidorowe- Post z dnia 11.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/tunczykowo-pomidorowe-spaghetii/

Dziś proponuję spaghetti z sosem mięsno-pieczarkowym, danie błyskawiczne i bardzo smaczne!:)

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (u mnie mięso wołowe)

250 g pieczarek (obranych i pokrojonych)

2 puszki pomidorów krojonych bez skórki (400g x 2)

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub pokrojone w cienkie plasterki

1 duża cebula

gałązki świeżego tymianku lub zioła prowansalskie

sól morska, pieprz świeżo mielony- u mnie syczuański z płatkami chilli lub kolorowy

odrobina cukru do smaku

2 łyżki sosu sojowego

posiekana natka zielonej pietruszki

ewentualnie parmezan tarty lub mielony

olej do smażenia

Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy mięso mielone i smażymy cały czas rozdrabniając je drewnianą łopatką. Gdy mięso będzie już rozdzielone, puści soki i zmieni kolor, przekładamy zawartość patelni do miseczki.

Następnie smażymy pokrojone pieczarki. Przesmażone pieczarki łączymy z wcześniej podsmażonym mięsem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy pomidory (rozdrabniamy je wcześniej blenderem lub widelcem na gładką pulpę), gotujemy, dodajemy zioła, a potem całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i odrobiną cukru.

W międzyczasie oczywiście gotujemy nasz ulubiony makaron spaghetti- zgodnie z zaleceniami na opakowani- u mnie Spaghetti Tricolore, czyli trójkolorowy makaron z semoliny- włoski makaron „Italiamo”.

Na talerzu możemy posypać nasze pyszne danie parmezanem lub/ i udekorować natką zielonej pietruszki.

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>