Spaghetti i czego chcieć więcej… Mielone i tajemny składnik:)


IMG_20151213_175530

IMG_20151213_175208

IMG_20151213_175344

Przepis na wyśmienite spaghetti bolognese pojawił się na blogu już 10.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/spaghetti-bolognese/

Przypomnę genezę sosu bolońskiego- ragu.

Ragu to najbardziej znany włoski sos, tzw. sos boloński. Najpopularniejsze jest oczywiście spaghetti bolognese, czyli spaghetti z sosom bolońskim, choć podobno każdy mieszkaniec Bolonii- zgodnie z włoską tradycją kulinarną- poda Ragu wyłącznie z tagliatelle!

Ja dziś złamię tę świętą zasadę i zaproponuję jednak spaghetti bolognese według mojej receptury, choć przedstawię Wam także tradycyjną wersję Ragu.

Tradycyjne Ragu powstaje z 500g mielonego mięsa wołowego, 100g wędzonego wieprzowego boczku, 1 cebuli, 1 marchewki, łodygi selera naciowego, 4 ząbków czosnku, 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego, 2 szklanek bulionu wołowego, 5 łyżek koncentratu pomidorowego (lub 4-5 świeżych dojrzałych pomidorów obranych i drobno pokrojonych), 200 ml śmietany, oregano, świeżych liści bazylii, soli i czarnego mielonego pieprzu. Sekretem Ragu jest przede wszystkim jego bardzo długie gotowanie pod przykryciem, nawet do 3 godzin.

Dziś mój sos powstał z 500g mięsa wołowo-wieprzowego, pomidorów krojonych z puszki bez skórki (2 puszki), 2 szklanek bulionu mięsnego (wieprzowo-drobiowego gotowanego ze świeżych warzyw z kurczakiem i żeberkami wieprzowymi), z wina czerwonego, czosnku, cebuli i oregano. Podsumowując:

Składniki:

500g mięsa wołowo-wieprzowego

2 puszki pomidorów krojonych bez skórki

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

oregano

1 łyżeczka cukru

2 szklanki bulionu mięsnego

0,5 szklanki wina czerwonego półwytrawnego

sól, pieprz świeżo mielony

olej do smażenia

parmezan lub ser tarty Gratino idealny do spaghetti

Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy mięso mielone i smażymy cały czas rozdrabniając je drewnianą łopatką. Gdy mięso będzie już rozdzielone, puści soki i zmieni kolor, dodajemy pomidory, wlewamy bulion, wino i cukier. Wsypujemy oregano i całość gotujemy dosyć długo na niewielkim ogniu. Ja moje bolognese gotowałam w sumie około 3 godzin. Pod koniec gotowania przyprawiamy nasz sos do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. (U mnie tym razem włoski makaron Barilla Spaghetti gotowany zgodnie z zaleceniem 8-9 minut).

Makaron polany sosem bolońskim posypany tartym parmezanem lub grantino podajemy z lampką czerwonego wina.

PYCHA!

 

(*) Jednocześnie w mojej kuchni powstały dziś przepyszne, wyśmienite mielone kotlety. Zastosowałam radę Pani Magdy Gessler i dodałam do mięsa własnej roboty, świeżo gotowany bulion (u mnie bulion drobiowo-wieprzowy z kurczaka zagrodowego i wieprzowych żeberek, gdyż gotowałam również zupę ogórkową). Dodałam do mięsa mielonego łyżkę wazową bulionu. Super patent! I soczyste kotlety gwarantowane!


One thought on “Spaghetti i czego chcieć więcej… Mielone i tajemny składnik:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>