Spaghetti bolognese


2014-11-10 14.49.37

IMG_20141110_211411

IMG_20141110_211009

 

Ragu to najbardziej znany włoski sos, tzw. sos boloński. Najpopularniejsze jest oczywiście spaghetti bolognese, czyli spaghetti z sosom bolońskim, choć podobno każdy mieszkaniec Bolonii- zgodnie z włoską tradycją kulinarną- poda Ragu wyłącznie z tagliatelle!

Ja dziś złamię tę świętą zasadę i zaproponuję jednak spaghetti bolognese według mojej receptury, choć przedstawię Wam także tradycyjną wersję Ragu.

Tradycyjne Ragu powstaje z 500g mielonego mięsa wołowego, 100g wędzonego wieprzowego boczku, 1 cebuli, 1 marchewki, łodygi selera naciowego, 4 ząbków czosnku, 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego, 2 szklanek bulionu wołowego, 5 łyżek koncentratu pomidorowego (lub 4-5 świeżych dojrzałych pomidorów obranych i drobno pokrojonych), 200 ml śmietany, oregano, świeżych liści bazylii, soli i czarnego mielonego pieprzu. Sekretem Ragu jest przede wszystkim jego bardzo długie gotowanie pod przykryciem, nawet do 3 godzin.

Mój sos powstał z 600g mięsa wołowo-wieprzowego, pomidorów krojonych z puszki bez skórki, 3 łyżek keczupu, 4 szklanek bulionu mięsnego (wołowo-drobiowego gotowanego ze świeżych warzyw z kurczakiem i wołowym szpondrem), z wina czerwonego, czosnku, cebuli, bazylii i oregano. Nie zabielałam sosu śmietaną. Podsumowując:

Składniki:

600g mięsa wołowo-wieprzowego

puszka pomidorów krojonych bez skórki (400g) lub 5 świeżych dojrzałych pomidorów sparzonych i obranych ze skórki i drobno pokrojonych

3 łyżki keczupu lub przecieru pomidorowego

1 marchewka

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

oregano, świeże liście bazylii

1 łyżeczka cukru

4 szklanki bulionu mięsnego

0,5 szklanki wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego

sól, pieprz świeżo mielony

olej do smażenia

parmezan lub ser tarty Gratino idealny do spaghetti

Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy marchewkę pokrojoną w półtalarki lub kostkę, posiekany seler naciowy i całość przesmażymy. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy cały czas rozdrabniając je drewnianą łopatką. Gdy mięso będzie już rozdzielone, puści soki i zmieni kolor, dodajemy pomidory, wlewamy bulion, wino, dodajemy keczup lub przecier pomidorowy i cukier. Wsypujemy oregano, wrzucamy liście bazylii i całość gotujemy dosyć długo na niewielkim ogniu. Ja moje bolognese gotowałam w sumie około 2 godzin. Pod koniec gotowania przyprawiamy nasz sos do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. (U mnie tym razem włoski makaron „Pasta d’oro” włoskiego producenta Sam Mills- Gluten free, GMO free, makaron kukurydziany gotowany zgodnie z zaleceniem 8-9 minut).

Makaron polany sosem bolońskim posypany tartym parmezanem lub grantino podajemy ozdobiony liśćmi świeżej bazylii i lampką czerwonego wina.

Smacznego! Po prostu pycha!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>