Sos winny


IMG_20161106_194438

IMG_20161106_180539

IMG_20161106_180427

IMG_20161106_194846

Sos z czerwonego wina- U mnie podany do steka z pieczonymi ziemniakami.

Składniki:

150-200 ml wina czerwonego półwytrawnego

1 łyżka zimnego masła

1 łyżka masła klarowanego

2-3 listki laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

2 ziarenka jałowca

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka sosu worcestershire

2 gałązki świeżego rozmarynu

sól morska i cukier do smaku

 

Masło klarowane rozpuszczamy na rozgrzanej patelni, dodajemy gałązki świeżego rozmarynu, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i jałowca. Wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia aż alkohol wyparuje. Dodajemy ocet balsamiczny, sos worcestershire,  gotujemy ok. 1/2h aż się wszystkie składniki połączą, a sos się odpowiednio zredukuje. Na koniec wyjmujemy z sosu wszystkie „przyprawy”, doprawiamy nasz sos do smaku cukrem i solą morską, a następnie dodajemy zimne masło w celu zagęszczenia sosu.

Smacznego!:)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>