Schabowy moczony w mleku i cebuli


IMG_20151206_181738

Prawdziwy polski, soczysty, chrupiący, po prostu boski schabowy- to po pierwsze kawałek schabu z kością, moczony w mleku z cebulą i w panierce (jajko+bułka tarta) smażony na rozgrzanym smalcu.

Schab należy potłuc tłuczkiem i zamoczyć w mleku z cebulą pokrojoną w piórka (kotlety zalałam mlekiem tak, żeby przykryć całe mięso i dodałam pokrojone cebule). Proporcja jest następująca; na (0,75-1) litr mleka- 2 cebule. Wstawiamy do lodówki na parę godzin (3-4 godziny). Po tym czasie wyciągamy nasze mięso, doprawiamy solą, mielonym pieprzem czarnym, ja stosuję jeszcze czosnek granulowany. Panierujemy. Najlepiej tylko w jajku i bułce tartej (bez mąki). Smażymy na rozgrzanym smalcu- u mnie naturalny smalec gęsi.

Pycha!


One thought on “Schabowy moczony w mleku i cebuli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>