Sajgonki


IMG_20141115_212109

SONY DSC

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

Dziś przedstawiam proces tworzenia super dania kuchni azjatyckiej, a mianowicie w roli głównej sajgonki!

Składniki:

Farsz warzywny:

1 kapusta pekińska- drobno posiekana

3 marchewki- starte na tarce

1 cebula- drobno pokrojona

grzyby MUN- u mnie firmy Tao Tao- ok.25g ( a mówiąc po ludzku- 2 „garście”:)) namaczamy w zimnej wodzie około 20 minut, a potem drobno kroimy

100g makaronu ryżowego (u mnie makaron ryżowy House of Asia-kuchnia chińska)- zalany wrzątkiem, po 3 minutach makaron wyciągamy i kroimy

kawałek świeżego imbiru pokrojonego w cienkie plastry

sól, pieprz świeżo mielony

sos sojowy do smaku

2 łyżki sosu ostrygowego

odrobina cukru do smaku (ok. 1 łyżeczka)

Jeśli chcemy uzyskać farsz mięsno-warzywny możemy dodać przesmażoną pierś z kurczaka; a zatem:

3 piersi z kurczaka

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

sos sojowy

Papier ryżowy (u mnie papier ryżowy Blue Dragon i Tao Tao)- papiery różniły się średnicą papieru; zatem stworzyłam sajgonki różnych rozmiarów)

olej do smażenia- smażymy w głębokim tłuszczu przez 2-3 minuty

2 żółtka z jajek- do sklejania rolls’ów

Najpierw na odrobinie rozgrzanego oleju przesmażamy drobno pokrojone piersi z kurczaka razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.

Mięso zdejmujemy z patelni (z woka, jeśli nim dysponujemy).

Na tej samej patelni przesmażamy cebulę, dodajemy marchewkę z imbirem, chwilę smażymy i dodajemy kapustę pekińską i grzybki MUN. Całość doprawiamy sosem ostrygowym, sosem sojowym, dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Smażymy do połączenia się składników, do odparowania wody; dodajemy pokrojony makaron ryżowy i całość doprawiamy solą i pieprzem. W ten sposób uzyskaliśmy farsz warzywny. Teraz możemy dorzucić do naszych warzyw wcześniej przesmażonego kurczaka z czosnkiem i sojowym sosem- farsz mięsno-warzywny.

Tak przygotowany farsz jest gotowy do rolowania naszych spring rolls:)

Papier ryżowy- każdy płat osobno bezpośrednio przed zrolowaniem azjatyckiego krokieta namaczamy w ciepłej wodzie- jeśli mamy papier ryżowy o większej średnicy, w tym przypadku firmy Blue Dragon, musimy pamiętać o dużym garnku z wodą, gdyż papier łatwo się łamie przy wkładaniu do wody i namaczaniu.

Płat papieru namaczamy, rozkładamy na drewnianej desce i nakładamy niewielką ilość farszu przy brzegu papieru ryżowego. Zawijamy zakrywając farsz, następnie boki zawijamy do środka i dalej rolujemy. Końcówkę papieru smarujemy przy pomocy pędzelka żółtkiem.

Sajgonki smażymy w głębokim tłuszczu- mocno rozgrzanym ok. 3 minut. Najlepiej zapewne smażyć je we frytownicy. Ja smażyłam je w garnku napełnionym olejem i muszę przyznać, że mają niestety tendencje do rozwalania się; papier ryżowy jest bowiem bardzo, bardzo delikatny. Musimy uważać, żeby nie wzrastała nam znacznie temperatura oleju; raczej smażymy sajgonki w jednostajnym tempie, w stałej temperaturze…

Sajgonki podajemy z sosem sojowym lub słodko-pikantnym firmy Tao Tao. U mnie także do tego pikantny sos chilli- SolMar Piri-Piri.

PYCHA!!! :)) Samki i aromaty Azji w naszym domu…:)


2 thoughts on “Sajgonki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>