Roladki schabowe a’la zrazy


IMG_20141118_203158

 

IMG_20141118_203311

IMG_20141118_202944

 

Składniki (na 6 roladek):

6 grubszych plastrów schabu bez kości (ok. 3 cm szerokości)

plaster wędzonego boczku

1 ogórek kiszony

kromka razowego chleba

1,5 cebuli

9 łyżeczek musztardy francuskiej (po jednej łyżeczce na każdą roladkę+3 łyżeczki do sosu)

sól, pieprz kolorowy, papryka czerwona słodka mielona, czosnek granulowany lub 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 l bulionu (gotowanego ze świeżych warzyw: 3-4 marchewek, 1 pietruszki, pora, 2-3 laurowych liści, paru ziaren pieprzu i ziela angielskiego, ćwiartki selera, można dodać kość schabową)

1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej do lekkiego zagęszczenia sosu

koperek i natka zielonej pietruszki drobno posiekane

olej do smażenia

Dziś proponuję roladki schabowe a’la zrazy, czyli wnętrze wypełniać nam będzie wędzony boczek, kiszony ogórek, skórka razowego chleba i kawałek cebuli.

Zaczynamy od wstawienia bulionu (obrane i oczyszczone warzywa z przyprawami i ewentualnie kością schabową zalewamy wodą i gotujemy na niewielkim ogniu), nich się gotuje, a my w międzyczasie przygotujemy roladki.

Najpierw każdy plaster schabu tłuczemy tłuczkiem; rozbijamy na dość cienkie kotlety, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem z obu stron. Następnie na plastrze schabu rozsmarowujemy jedną łyżeczkę musztardy francuskiej (ja zastosowałam musztardę francuską, ponieważ bardzo lubię chrupiące i wyczuwalne kulki gorczycy; można zastosować dowolną musztardę, np. delikatesową), na nią nakładamy kawałek skórki od chleba, cienki kawałeczek ogórka i boczku wędzonego. Całość rolujemy i przy pomocy wykałaczek – u mnie dłuższe metalowe- spinamy nasze roladki. Schab jest dobrym materiałem do robienia roladek, skleja się samoistnie, więc zazwyczaj przy pomocy dwóch dłuższych wykałaczek jesteśmy w stanie stworzyć zgrabną roladkę. Gotowe roladki posypujemy papryką czerwoną mieloną i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron pod przykryciem około 20 minut.

Na osobnej patelni podsmażamy jedną cebulę drobno pokrojoną. Do gotującego się bulionu (wyciągamy z bulionu warzywa, liście laurowe, itp.) wrzucamy podsmażoną cebulę, wkładamy roladki, dodajemy 3 łyżeczki musztardy francuskiej; w celu wydobycia wszystkich smaków możemy dodać także 1 łyżeczkę cukru i całość gotujemy około 25 minut na niewielkim ogniu. Na koniec możemy lekko zagęścić nasz sos dodając 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (wcześniej rozpuszczamy mąkę w niewielkiej ilość zimnej wody, wlewamy do sosu i intensywnie mieszamy, żeby nam się grudki nie porobiły).

Przed podanie dodajemy do sosu drobno posiekany koperek i natkę zielonej pietruszki.

Po prostu pycha!:)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>