Roladki drobiowe z kurkami


SONY DSC

IMG_20141102_212158

Dziś zapraszam na wyśmienite i wykwintne  roladki z kurkowym farszem.

Składniki:

0,5 kg kurek (oczyszczonych, umytych)

2 cebule drobno pokrojone

4 ząbki czosnku drobno posiekane

30 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

2 piersi z kurczaka

posiekany świeży koperek (pęczek)

sól morska, pieprz świeżo mielony kolorowy, czosnek granulowany, papryka czerwona słodka mielona

śmietana 12%

1/2 łyżeczki cukru

Na rozgrzanym oleju lub maśle podsmażamy najpierw boczek, a gdy się lekko zarumieni dodajemy cebulę i czosnek. Następnie gdy cebula się nam zeszkli, dorzucamy kurki i dusimy wszystko razem pod przykryciem aż grzyby puszczą wodę. Potem odsłaniamy patelnię, żeby nam się nadmiar wody zredukował i całość doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię dodajemy posiekany koperek.

W ten sposób mamy już przygotowany farsz do roladek drobiowych.

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy. Mięso doprawiamy z obu stron solą morską, świeżo mielonym pieprzem kolorowym, papryką czerwoną słodką mieloną i czosnkiem granulowanym (lub świeżym przeciśniętym przez praskę).

Na środek „kotleta drobiowego” nakładamy kurkowy farsz i zwijamy roladkę upinając ją metalowymi szpilkami albo obwiązując nitką. Ja zastosowałam metalowe szpilki.

Tak przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym oleju pod przykryciem aż do zarumienienia z obu stron.

W międzyczasie z farszu, który nam został na patelni, przygotowujemy sos kurkowy dodając do niego śmietanę  i odrobinę (1/2 łyżeczki) cukru.

Całość powoli zagotowujemy i tak przyrządzonym sosem możemy polać już na talerzu nasze pięknie zarumienione i soczyste roladki drobiowe.

Smacznego, pycha!:)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>