Risotto z małżami i serem pleśniowym


IMG_20150719_200752.1

IMG_20150719_171609.1

IMG_20150719_200921.1

20150719_202838.1

Składniki: (proporcje na dwie porcje widoczne na fotce)

małże- u mnie małże nowozelandzkie mrożone (1 opakowanie)

1 szklanka ryżu do risotto- (ryż widoczny jest na fotce)

posiekana natka zielonej pietruszki

2 cebule

5 ząbków czosnku

1 szklanka białego wina półwytrawnego

1 łyżka sosu sojowego

100g sera pleśniowego- u mnie lazur błękitny

sól i odrobina cukru do smaku

oliwa z oliwek

Małże rozmrażamy. Następnie wrzucamy je do gotującej się wody i gotujemy je 5 minut. Małże wyciągamy z wody. Wody nie wylewamy.

Na patelni na oliwie podsmażamy posiekane cebule i czosnek. Dodajemy ryż, chwilę razem smażymy i wlewamy białe wino. Po krótkiej chwili dodajemy szklankę wody, w której gotowały się małże. Ryż cały czas mieszamy. Tak gotujemy ryż około 20 minut systematycznie dolewając tej wody. W sumie podczas całego procesu gotowania ryżu dolejmy około 3 szklanek wody. W międzyczasie dodajemy także sos sojowy, odrobinę cukru i soli do smaku. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony ser pleśniowy, intensywnie całość mieszamy. wrzucamy do ryżu ugotowane wcześniej małże i posypujemy nasze risotto natką zielonej pietruszki.

Pycha!

Na blogu także:

Mule w cydrze- Post z dnia 29.10.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/mule-w-cydrze/

Tagliatelle z krewetkami, omułkami i pietruszkowym pesto- Post z dnia 27.04.2015:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/1490/


One thought on “Risotto z małżami i serem pleśniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>