Risotto z kurczakiem i pieczarkami


IMG_20160924_171714

IMG_20160924_171627

Składniki: (proporcje na dwie duże porcje)

1 szklanka ryżu do risotto- (ryż widoczny jest na fotce)

bulion- pyszny, intensywny, świeżo gotowany, drobiowy lub warzywny – jaki bulion, finalnie takie uzyskamy risotto! 

3 piersi z kurczaka

kurkuma i tymianek

1/2 kg pieczarek

1 cukinia

posiekana natka zielonej pietruszki

posiekany szczypiorek

2 cebule

5 ząbków czosnku

1 szklanka białego wina półwytrawnego

1 łyżka sosu sojowego

sól morska

1 łyżka masła

parmezan

olej do smażenia

Na patelni  podsmażamy posiekane cebule i czosnek. Dodajemy ryż, chwilę razem smażymy i wlewamy białe wino. Po krótkiej chwili dodajemy łyżkę (wazową) bulionu. Ryż cały czas mieszamy. Tak gotujemy ryż około 20 minut systematycznie dolewając bulion (celowo wlewałam bulion z marchewką, na której gotowałam zupę). W sumie podczas całego procesu gotowania ryżu dolejemy około 7-8 łyżek wazowych bulionu. Ryż cały czas intensywnie mieszamy doprawiamy do smaku odrobiną soli, a pod koniec gotowania dodajemy usmażone na osobnej patelni: pierś z kurczaka z cukinią i pieczarkami. Pierś z kurczaka przyprawiłam kurkumą i tymiankiem. Gdy ryż jest już idealnie miękki dodajemy łyżkę masła, całość mieszamy, posypujemy natką zielonej pietruszki, odrobiną szczypioru i parmezanem.

Smacznego!

 

Na blogu także morskie risotto:

Risotto z małżami i serem pleśniowym- http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/risotto-z-malzami-i-serem-plesniowym/


One thought on “Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>