Pyry z gzikiem


2014-10-30 22.29.32

2014-10-30 22.28.13

Gzik to postna potrawa z Wielkopolski: pyry, czyli ziemniaki gotowane w mundurkach podawane z biały serem- twarogiem wymieszanym ze śmietaną, cebulką, solą i pieprzem. To wersja podstawowa, bazowa. Dalej to już kwestia kulinarnych, smakowych upodobań.

Najlepiej smakuje gzik oczywiście z młodą cebulką, koperkiem, szczypiorkiem, czy rzodkiewką podany z młodymi ziemniaczkami w mundurkach.

Ja proponuje zatem moją wersję gzika:

ser biały półtłusty

jogurt naturalny

cebula

ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

sól, świeżo mielony pieprz kolorowy do smaku

Składniki łączymy, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowany serek podajemy z gorącymi ziemniakami w mundurkach, a potem sięgamy po to, co lubimy najbardziej: czyli czy to po szczypiorek, paprykę, koperek, czy po drobno pokrojoną rzodkiewkę… Świetnie serek smakuje również z kiełkami słonecznika, czy rzodkiewki. Możemy oczywiście także wymieszać wszystko razem i zajadać się gzikiem z apetytem:)

Ciekawa wersja, naprawdę bardzo smaczna i zdrowa to także biały ser wymieszany z posiekaną cebulą (lub z przeciśniętym przez praskę czosnkiem) z rozmiażdżonym, dojrzałym awokado, koperkiem, z solą, pieprzem (u mnie syczuański z płatkami chilli) i zieloną czubricą. Polecam!- widoczny na fotce.

Smacznego!:)

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>