Puree z bobu


IMG_20150721_193229.1

IMG_20150721_193637.1

Składniki:

bób

1 łyżka soku z cytryny

duża łyżka masła

ewentualnie łyżka śmietany

sól, pieprz świeżo mielony

świeże listki mięty

Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i obieramy. Dodajemy sok z cytryny, odrobinę ciepłego, rozpuszczonego na patelni masła (ewentualnie odrobinę śmietany- ja z tego zrezygnowałam). Tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem całość rozdrabniamy i mieszamy, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Możemy dodać także listki mięty- świetne połączenie! Polecam, przepyszne! I samo zdrowie!

Na blogu także inne bardzo smaczne i ciekawe propozycje puree, zapraszam!:

1. Musztardowe puree- Post z dnia 19.01.2015:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/salatka-z-mango-i-musztardowe-puree-do-rib-eye-steak/

2. Kalafiorowe puree- Post z dnia 09.12.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/kotlety-jagniece-z-kalafiorowym-puree-z-pomidorowo-miodowym-sosem/

3. Puree z zielonego groszku- Post z dnia 01.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/kotlety-jagniece-z-sosem-z-octem-balsamicznym-z-puree-z-zielonego-groszku/


2 thoughts on “Puree z bobu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>