Pulpeciki cielęce z mięta w pomidorowym sosie


2014-04-23 15.41.24

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego cielęcego

liście świeżej mięty

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

sól, pieprz kolorowy świeżo mielony

1 jajko

1 bułka

bułka tarta do panierowania

Sos:

2 puszki pomidorów bez skórki

1 cebula drobno pokrojona

liście świeżego tymianku

śmietana 12% (mała)

4-5 ząbków czosnku

(*) masło do smażenia (klarowane)

Pomidory blendujemy na gładki sos. Na rozgrzanej patelni przesmażamy do zarumienienia drobno pokrojone cebulę z czosnkiem; cebulę z czosnkiem dodajemy do pomidorów i całość doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Sos należy zabielić śmietaną i zagotować. Tak przygotowany sos odstawiamy i zabieramy się za przyrządzenie pulpecików.

Mielone mięso cielęce łączymy z jajkiem, z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, namoczoną w wodzie (lub w mleku) i odsączoną bułką, dodajemy „garść” świeżych liści mięty, doprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym. Formujemy małe kuleczki; pulpeciki obtaczamy w tartej bułce i tak przyrządzone smażymy na klarowanym maśle-

(*) Tu instrukcja klarowania masła:

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy, a następnie klarujemy masło (tzn. łyżką zbieramy delikatnie białą piankę białkową, która się pojawi na powierzchni rozpuszczonego masła, a następnie płynny żółty tłuszcz „właściwy” bardzo powoli (żeby nie zleciała przy tym także warstwa białkowa, która zebrała się na samym dnie) zlewamy na następną patelnię.

Usmażone pulpeciki dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu pomidorowo-tymiankowego i całość podgrzewamy.

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>