Przepiórki w musztardowym sosie z pomarańczami


IMG_20141207_182419

Składniki:

4 przepiórki

Marynata:

4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki papryki czerwonej mielonej słodkiej

sok z połowy cytryny

2 łyżki sosu sojowego

4 łyżki musztardy miodowej lub dijon

2 łyżki miodu jasnego

szczypta soli morskiej

1 łyżka masła

1 szklanka zimnej wody

bułka/ bagietka

1 pomarańcza

Najpierw tworzymy marynatę łącząc podane powyżej składniki. Przepiórki starannie myjemy i nacieramy naszą marynatą. Miseczkę z przepiórkami i resztą marynaty zawijamy szczelnie w folię aluminiową lub spożywczą i wstawiamy do lodówki na parę godzin.

Po tym czasie wkładamy przepiórki (bez nadmiaru marynaty) do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 20 minut bez przykrycia.

Gdy nasze ptaszki się pieką rozpuszczamy na patelni łyżkę masła, wlewamy resztę marynaty, która nam pozostała, dolewamy 1 szklankę zimnej wody i całość zagotowujemy; w ten sposób otrzymujemy pyszny słodko-musztardowy sos.

Bułkę lub bagietkę kroimy na pojedyncze kromki; możemy je ewentualnie włożyć do tostera lub położyć na grilla.

Nasze upieczone przepiórki serwujemy ułożone na bagietce, polane musztardowym sosem z cząstkami pomarańczy. Sokiem z pomarańczy możemy skropić delikatne i bogate w witaminy mięso.

Smacznego!


2 thoughts on “Przepiórki w musztardowym sosie z pomarańczami

    • przepis bardzo udany:) wypróbuj, sprawdź, a potem kwestionuj:) to nie jest ptak, tylko ptaszek, ptaszynka!:)) wierz mi, że ten czas wystarczy na tego malucha:) proszę:) pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>