Polędwiczki z grzybowym sosem


12465834_985999541471164_138105120218754162_o

12471909_983051045099347_3907547185769649757_o

12487097_986000104804441_6908689021254725421_o

Zaczynamy od stworzenia marynaty. Mieszamy 1 łyżkę oleju z 4 przeciśniętymi ząbkami czosnku, tymiankiem, czerwoną papryką i pieprzem ziołowym. Nacieramy marynatą polędwiczkę i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Tak przygotowaną polędwiczkę pieczemy w niskiej temperaturze- w temperaturze 72-75 stopni! przez 1,5 godziny! Bez przykrycia! Ja zawsze kroję polędwiczki na pół- lepiej się pieką. Jeśli polędwiczki są dość grube, warto przetrzymać je parę minut dłużej w piekarniku.

To patent mistrza Okrasy, sposób naprawdę rewelacyjny i sprawdzony przeze mnie! Uzyskamy mięsko soczyste, które się kompletnie nie skurczy, będzie pięknie różowe (co widać na zdjęciach), bardzo delikatne a’la stek!

Mięso lekko solimy solą morską bezpośrednio przed podaniem.

Coś pysznego! Polecam!

Sos grzybowy z suszonych grzybów (grzybki prosto z Pomorza):

Grzyby moczymy w zimnej wodzie. Po upływie 1/2 h wodę wylewamy, ponownie zalewamy grzyby wodą (proporcja- 1 szklanka grzybów na 3 szklanki wody). Gotujemy. W międzyczasie przesmażamy na złoto cebulę pokrojoną w kostkę. Wrzucamy do gotujących się grzybów przesmażoną cebulę, gotujemy ok. pół godziny do miękkości grzybów i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie blendujemy i zabielamy śmietaną, lekko zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie i dodajemy posiekany koperek.

Smacznego!


3 thoughts on “Polędwiczki z grzybowym sosem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>