Polędwiczki wieprzowe w winno-pieczarkowo-śmietanowym sosie

IMG_20150525_200617

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe

500 g pieczarek

sól, pieprz świeżo mielony, papryka czerwona słodka mielona, oregano, odrobina cukru

2 lampki wina białego półwytrawnego

1 duża śmietana 18%

gałązki rozmarynu

3 ząbki czosnku

posiekana natka zielonej pietruszki

olej do smażenia

łyżka masła

Polędwiczki wieprzowe kroimy w grubsze plastry, przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, oregano, papryką słodką mieloną i smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia. Mięso zdejmujemy z patelni i na maśle smażymy pokrojone pieczarki. Przesmażone grzybki także zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy wino, dodajemy gałązki rozmarynu, ząbki czosnku i chwilę razem gotujemy, żeby „przejąć” cały czosnkowo-rozmarynowy aromat.

Następnie z wina wyciągamy rozmaryn i ząbki czosnku, do wina dodajemy odrobinę cukru w celu przełamania smaku, wkładamy przesmażone wcześniej mięso i pieczarki. Gotujemy razem 5-10 minut, zabielamy sos śmietaną i nasze danie posypujemy posiekaną natką zielonej pietruszki.

Smacznego! Pycha!

Polędwiczki wieprzowe na moim blogu:

1. Polędwiczki w szynce parmeńskiej z włoskim farszem- Post z dnia 27.11.2014:

Polędwiczki w szynce parmeńskiej z włoskim farszem

2. Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem- Post z dnia 29.03.2015:

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem

3. Pieczone, faszerowane polędwiczki, sos pieczarkowy i sałatka z cukrowego groszku, truskawek, koziego sera z sosem winegret- Post z dnia 02.03.2015:

Pieczone, faszerowane polędwiczki, sos pieczarkowy i sałatka z cukrowego groszku, truskawek, koziego sera z sosem winegret

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.