Polędwiczki w szynce parmeńskiej z włoskim farszem


IMG_20141127_214841

IMG_20141127_215206

IMG_20141127_215010

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe (jedna ok. 0,5 kg)

sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, czerwona słodka papryka mielona, czosnek granulowany

plastry szynki parmeńskiej do owinięcia polędwiczek- średnio dwa plastry szynki na jedną połówkę polędwiczki

olej

Farsz:

3 łyżki zielonych oliwek (u mnie faszerowane papryką)- drobno pokrojone

6 suszonych pomidorów- drobno pokrojonych

4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

listki świeżego rozmarynu i tymianku

Polędwiczki wieprzowe kroimy na pół, przez co łatwiej nam będzie je nafaszerować i wydrążyć otwór wzdłuż na całej ich długości, który uzyskujemy przy pomocy szerszego noża.

Farsz przygotowujemy łącząc ze sobą drobno pokrojone wyżej wymienione składniki.

Nakładamy/ upychamy farsz do wnętrza naszego mięska. Połówki polędwiczek solimy i przyprawiamy, np. pieprzem kolorowym, nacieramy czosnkiem granulowanym, mieloną czerwoną papryką.

Nafaszerowane polędwiczki owijamy plastrami szynki parmeńskiej.

Tak przygotowane polędwiczki układamy w lekko nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach około 50 minut (góra-dół z termoobiegiem).

Po prostu pycha!:)

(*) Polędwiczki podałam z kaszą pszenną (100% durum)- wspaniała i samo zdrowie!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>