Polędwiczki w śliwkowym sosie


IMG_20151011_201951

IMG_20151011_202122

IMG_20151011_163229

Kolejna odsłona smaków jesieni- sos śliwkowy…

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe (u mnie każda po ok. 350g)

sól morska, papryka słodka mielona, rozmaryn suszony, 5 ząbków czosnku posiekanych w cienkie plasterki

olej do smażenia

śliwki- 1300g

1,5 litra rosołu/ bulionu (u mnie aromatyczny i klarowny rosół gotowany na kurczaku zagrodowym) (*)

4 łyżki masła

2 łyżki cukru

świeże listki melisy

koperek

(*)Dotychczas na blogu omawiałam technikę gotowania rosołu, prezentowałam także recepturę na „rosół inaczej w orientalnej nucie”, a także umieściłam przepis na „Rosół z klopsikami/ mięsnymi gałkami o tradycyjnym smaku-

– Wszystko znajdziecie w Poście z dnia  07.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/zupy/rosol/

Dlatego dziś nie będę opisywać już całej procedury gotowania rosołu- jeśli są jeszcze jakieś wątpliwości, zachęcam do zapoznania się z wcześniej podanym wpisem.

Polędwiczki wieprzowe pokrojone w grubsze plasterki (przyprawione wymienionymi przyprawami i czosnkiem) obsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron. Przekładamy je do garnka. W międzyczasie rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, karmelizujemy go, a następnie przesmażamy śliwki (pozbawione oczywiście pestek) aż uzyskamy gęsty sos- widoczny na fotce. Na koniec dodajemy listki świeżej melisy (lub mięty).

Do mięsa wlewamy rosół, całość podgrzewamy, dodajemy przesmażony sos śliwkowy i razem gotujemy do połączenia się składników. Nasz sos możemy zagęścić mąką ziemniaczaną (ok.2-3 łyżki mąki rozpuszczamy w zimnej wodzie i wlewamy do gotującego się sosu).

Na koniec dodałam jeszcze świeżo posiekany koperek.

PYCHA!

W ten sam sposób możemy zrobić także przepyszny sos śliwkowy idealny np. do drobiu- do piersi z kaczki- na fotce z pieczonymi batatami:

A mianowicie- rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, karmelizujemy go, a następnie przesmażamy śliwki (pozbawione oczywiście pestek) aż uzyskamy gęsty sos- widoczny na fotce. Sos możemy przetrzeć przez sito, żeby oddzielić skórki. Na koniec dodajemy listki świeżej melisy (lub mięty). Możemy smak sosu wzbogacić odrobiną cynamonu. Polecam!

IMG_20151011_202303

Na blogu śliwkowo także tutaj:

1. Śliwki z kruszonką- Post z dnia 08.09.2015:

http://smakiszczescia.pl/deser/sliwki-z-kruszonka/

2. Tarta śliwkowa- Post z dnia 08.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/deser/tarta-sliwkowa/


2 thoughts on “Polędwiczki w śliwkowym sosie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>