Placuszki cukiniowe


53450168_2552191001518669_6947568866427928576_o

Wcześniej już proponowałam na blogu przepis na placki z cukinii, zapraszam:

http://smakiszczescia.pl/category/przystawka/

Dziś prezentuję zmodyfikowany przepis, śmiem twierdzić, że ta wersja jest jeszcze smaczniejsza, bardziej wilgotna, gdyż wzbogacona odrobiną mleka. Dodałam także mąkę kokosową, co gwarantuje lekko słodkawą nutkę i na pewno zdrowsze wydanie placków. Choć jeśli nie mamy w posiadaniu takiej wyszukanej mąki, może być każda inna…

Składniki (porcja dla dwóch osób):

2 cukinie- tarte na grubych oczkach

1 cebula również starta

1/2 szklanki mąki kokosowej

1 jajko

1/2 łyżeczki soli,

1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego,

szczypta curry

zielona pietruszka drobno posiekana lub koperek

odrobina mleka

Placki ułożone na papierze do pieczenia piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Potem przełożyłam je na drugą stronę i piekłam kolejne 10 minut. Placki podajemy z jogurtem naturalnym i wędzonym łososiem.

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>