Placki z gotowanych ziemniaków z serem feta i wędzonym łososiem


IMG_20141125_220206

Receptura na placki z gotowanych ziemniaków z serem feta, łososiem, czarnymi oliwkami, naturalnym serkiem i szczypiorkiem…

Składniki (na 12 placków):

8 ziemniaków

2 łyżki masła

sól, pieprz

pół kostki sera feta mlekovita 270g

opakowanie wędzonego łososia norweskiego, ok. 200g

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

1 szklanka mąki pszennej

1 jajko

serek Philadelphia

czarne oliwki, szczypiorek posiekany, ewentualnie kapary i koperek do dekoracji

olej do smażenia

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dokładnie tłuczemy razem z masłem; odstawiamy do wystudzenia.

Ser feta kroimy w kostkę i razem z czosnkiem dodajemy do ziemniaczków, a następnie całość doprawiamy pieprzem  do smaku. Do naszej miseczki wsypujemy szklankę mąki i wbijamy jajko. Starannie całość mieszamy wyrabiając w ten sposób ciasto na placuszki.

Niewielkiej wielkości placki smażymy do zarumieniania z obu stron na rozgrzanym oleju.

Placuszki serwujemy posmarowane serkiem Philadelphia z kawałkiem wędzonego łososia i udekorowane czarną oliwką, szczypiorkiem, czy kaparami i koperkiem.

Pycha!:)


2 thoughts on “Placki z gotowanych ziemniaków z serem feta i wędzonym łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>